Грийнпийс подхвана и Facebook

Оказва се, че за високотехнологичната индустрия не е чак толкова лесно да бъде „зелена“. Фирмите може и да добавят блясък и лъскавина на продуктите си с вездесъщия зеленикав отенък, но според Грийнпийс тези бизнеси не правят достатъчно. Те трябва да внимават не само за собствената си енергийна ефективност, а и за това откъде идва електроенергията, която харчат, пише GreenTech.bg.

След емоционална раздяла с дървообработващата индустрия малкото американско градче Принвил в щата Орегон е в същинска еуфория, сдобивайки се неочаквано с приятелството на не кого да е, а именно Facebook. Социалната мрежа се насочи към пустинното градче с едва 10 хил. души население за изграждане на свой дейта център, възползвайки се от особеностите на климата там – студените нощи и сухия въздух – и надявайки се по този начин центърът да постигне по-добра енергийна ефективност.

Проектът обаче не успя да впечатли Грийнпийс, съобщава Yahoo News. Напротив. Вместо да поздрави технологичната фирма, еко-организацията я обвини, че разчита на електричество от електроцентрали, работещи на въглища.

„Ако искате наистина да бъдете отговорни за вредните емисии, трябва да се стараете да си осигурявате колкото се може повече от електроенергията чрез възобновяеми енергийни източници“, категорични са от Грийнпийс.

Добавяйки сол в раната, еко-защитниците дори са създали FB страница, маркирана с лого, състоящо се от кълбета дим, за да кажат по този начин, че центърът за данни на Facebook подпомага генерирането на парникови газове.

От социалната мрежа определено не са на същото мнение. Казват, че са избрали Принвил, защото спестяването на енергия е от такъв мащаб, че е от по-голямо значение в сравнение с това какъв точно източник на електричество се ползва.

В повечето центрове за данни системите за охлаждане консумират толкова ток, колкото и самите сървъри. Facebook обаче е конструирала центъра си за данни така, че охладителната система консумира малко ток, равняващ се на едва 15% от консумацията на компютърните системи.

И много други ИТ компании, сред които Yahoo и Google, избират северозападната част от САЩ за изграждане на своите центрове за данни, най-вече заради подходящия климат.

Коментар