Visa дава $2 млрд. за онлайн платежна система

Водещият оператор на кредитни и дебитни карти Visa ще придобие срещу 2 милиарда долара системата за електронни плащания CyberSource, предаде вчера Ройтерс.

Сумата по сделката превишава с 34% пазарната стойност на акциите на CyberSource към 20 април. Очаква се поглъщането да бъде финализирано през четвъртото тримесечие на финансовата година, която за Visa приключва в края на септември.

Сделката ще позволи на Visa да увеличи значително обема на онлайн плащанията, минаващи през нейната система, и да получи достъп до клиентите на CyberSource.

В момента двете компании имат подписано 11-годишно споразумение. През системата на CyberSource минават около 25% от всички комерсиални онлайн транзакции в САЩ. Компанията обслужва над 295 хиляди клиенти, сред които British Airways, Home Depot, Facebook и Google.

Пазарът на електронни разплащания расте бързо по целия свят. Лидери на него са платежните системи на Visa и MasterCard. По данни на Nilson Report, през 2013 година делът на онлайн плащанията в САЩ ще достигне 63% от всички транзакции.

Коментар