Виртуализация диктува сървърната мода

Все повече компании използват технологията на виртуализация, за да намалят разходите за поддръжка на ИТ инфраструктурата. Това стана ясно на първия семинар “Stone Computers Technology Workshop”, организиран миналата седмица от бизнес партньора на IBM – фирма Стоун Компютърс.
В демоцентъра на компанията всеки може да се убеди в предимствата на технологиите в тази област, да провери реалните резултати и дали конкретно решение е подходящо за внедряване в неговата ИТ инфраструктура, поясни Александър Аврамов, изпълнителен директор на Стоун Компютърс.
Най-общо, виртуализацията означава създаване на множество виртуални ресурси в едно физическо устройство, като целта е по-ефективно използване и управление на ресурсите. IBM първи съзряха ползата от виртуализацията и първи заговориха за нея, заявиха лекторите на семинара от Стоун Компютърс и IBM България. В своите решения за управление на виртуализирани сървъри компанията разчита и на продуктите на VMware като допълнение към софтуера за администриране IBM Director.
Решение за намаляване на разходите на база сървъри System p с технология Power5 и операционна система AIX 5 (Unix ОС на IBM) представи Николай Владков. AIX 5 е написана специално за p Series и въпреки възможността да се използват и конкурентни Linux решения, това е по-добрият избор, заради оптимизацията за работа с Power5 процесори, заяви лекторът. Технологията “Advanced Power Virtualization”, използвана в тези системи, може да намали цената на ИТ инфраструктурата, като в същото време позволява на потребителите да постигнат по-голяма гъвкавост в използването и управлението на своите ресурси.
Редица подобрения предлагат сървърите System x с архитектура x86. Иновациите правят разликата и в това отношение 2006-та година се оказа доста динамична, каза Юлиян Толев, който представи новостите в x Series.
Направените промени подобряват надеждността на сървърите на IBM и улесняват работата на системните администратори с тях. Така например технологията “Efficient Inlet Shape” подобрява охлаждането чрез отвори със специална форма. Друга новост, “Light Path Diagnostics”, издига на по-високо ниво контрола върху състоянието на сървъра, като дава на администратора необходимата информация за очаквани проблеми.
Нови технологични решения, напомнящи дисковите RAID масиви, осигуряват по-висока производителност на паметта в сървърите System x. Технологията “Memory Mirroring” копира информацията и в двата DIMM модула, така че, ако едната банка дефектира, другата ще може да предостави резервно копие на данните. Благодарение на тази технология дефектиралият модул може да бъде изваден и подменен, дори по време на работа.
Сървърите System x предлагат големи възможности за диференциране в съответствие с нуждите на потребителите. Те поддържат ниво на мащабиране от 1 до 32 процесора, като използват двуядрени чипове. В началото на следващата година се очакват и първите четириядрени решения.
Цялата тази компютърна мощ на System x се администрира с помощта на софтуера IBM Director, който позволява крос-платформено системно управление, отдалечен хардуерен контрол и дистрибуция на софтуер, мониторинг на критични ресурси и др.
Сървърните “Blade” решения на IBM, достъпни в момента в три шасита, дават възможност на клиентите да намалят първоначалните разходи, тъй като могат да надграждат гъвкаво системата, според нуждите си.
Дисковите системи за съхранение на данни на IBM, като част от решението за ИТ инфраструктура, покриват нуждите на всички категории потребители. Фамилията устройства DS, например, за която говори Йовко Ламбрев, има няколко нива, които целят именно това – да отговорят на изискванията на малкия (DS 4000), средния (DS 6000) и корпоративния (DS 8000) бизнес.
Развитието при лентовите продукти осигурява в момента решение с капацитет от 500GB, наречено TS 1120. През следващата година се очаква да се появи и 700GB версия. Лентовите библиотеки отново са разделени на три класа, като най-високият, TS 3500, поддържа до 18 фрейма.
За управление и защита на информацията в едно надеждно сторидж решение IBM предлага софтуера “Tivoli Storage Manager”, представен на семинара от Юлиян Миланов. Този продукт позволява на потребителите да защитят от загуба и грешки данните в своите организации, като създават резервни копия, които възстановяват данните при нужда. Tivoli Storage Manager може да бъде използван с множество компютърни системи и с различни операционни системи.

Коментар