Започва сертифициране по Ubuntu

Разработчикът Canonical обяви планове да предложи своя програма за сертифициране на специалисти по операционната система Ubuntu 10.04 LTS. Съгласно нея, експертите ще получават свидетелство за “Ubuntu Certified Professional”.

По-рано Canonical работеше с института LPI (Linux Professional Institute), за да подготви изпит за сертифицирани Ubuntu професионалисти, който обединява общите модули Linux LPI 101 и 102 с Ubuntu 199. Съвместната програма се оказа доста успешна, но въпреки това се появи търсене и на чиста сертификация по Ubuntu.
Новата Ubuntu версия с удължен срок за поддръжка вече е готова за пускане. Това даде основание на Canonical да лансира собствена програма за сертификация. Компанията предлага също предварителна онлайн оценка, която определя готов ли е кандидатът за сертифициране. Обучаемите могат да преминават онлайн тестове с продължителност 60-90 минути.
Електронна версия на обучението ще бъде достъпна от следващия месец, а първите курсове за партньори ще стартират през юни. По неофициална информация програмата за сертификация ще струва около 300-350 долара.

Коментар