Проучване: ЕС да регулира радиоактивните отпадъци

За преобладаващата част от европейците би било полезно да има европейско законодателство в областта на управлението на радиоактивните отпадъци, сочи публикуваното вчера проучване на Евробарометър. Опасения относно риска за безопасността, породен от радиоактивните отпадъци, се изразяват както в държавите, които имат атомни електроцентрали, така и в тези, които не развиват ядрена енергетика.

"Хората в цяла Европа изпитват еднакви опасения, независимо дали в тяхната държава има атомни електроцентрали или не. Ние трябва да погледнем сериозно на тези опасения и да се уверим, че радиоактивните отпадъци се депонират по безопасен за хората и околната среда начин“, заяви европейският комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер.

82% от европейските граждани заявяват, че управлението на радиоактивните отпадъци би следвало да се регулира на равнище ЕС. Това становище се заявява изключително последователно в целия Европейски съюз.

Въпреки, че хората имат опасения и относно неправомерното използване на ядрените материали и тероризма, по-голямата част от тях (59%) са убедени, че атомните електроцентрали могат да бъдат експлоатирани безопасно. Тази средна стойност за ЕС се запазва на равнището от проучването през 2006 г. В резултатите по държави обаче има съществени промени – нивата на съгласие намаляват в България (–9 %), Германия (–7 %), Франция и Румъния (–5 %).

Коментар