Излезе новата версия на Ubuntu

Нова версия на операционната система с отворен код Ubuntu вече е достъпна за сваляне. Изданието 10.04 LTS се отличава с подобрен интерфейс и по-бързо зареждане, особено на РС с твърдотелен диск (SSD).

Отделно меню осигурява на потребителите достъп до различни услуги на популярни социални мрежи. Me Menu обединява няколко системи за обмен на мигновени съобщения, вкл. Google Talk, MSN, IRC и др.

Чрез услугата Ubuntu One потребителите ще могат да съхраняват своите папки и файлове в мрежата. Безплатно се предоставя 2 GB дисково пространство. Обемът може да се увеличи до 50 GB срещу месечна такса от $10.

Новата ОС предоставя също достъп до музикалния онлайн магазин Ubuntu One Music Store. От него потребителите могат да купуват песни чрез плейъра Rhythmbox, да ги съхраняват и прехвърлят към други устройства.

Освен стандартната десктоп версия, достъпна за сваляне е и специална версия Ubuntu 10.04 за нетбуци. Интерфейсът на Ubuntu Netbook Edition е оптимизиран за малки екрани, подобрено е също управлението на захранването.

Даунлоуд: Ubuntu 10.04 LTS

Коментар