Офис-сградите хабят енергия и време на хората

Офис-сградите все още са в каменната ера, когато става дума за тяхната енергийна ефективност, според проучване на IBM сред щатските офис-служители.

Докато една трета от анкетираните твърдят, че офис-пространствата, в които работят, са екологични и спестяват енергия посредством автоматично регулиране на светлината и температурата, други 65 процента подкрепят идеята за пре-проектиране на офисите, така че да станат екологични, пише GreenTech.bg.

Офис-сградите също така губят времето на хората, твърди проучването. Четвърт от всички 6500 респонденти са заявили, че асансьорите са зле координирани. По оценка на IBM, общото време, което хората са загубили в чакане на асансьорите за последните 12 месеца, се равнява на 125 години.

Авторите на проучването смятат, че строителството на сгради е изправено пред „пропаст в интелигентността“, особено в сравнение с технологиите при автомобилите и електропреносните системи в последно време. При тях технологията се модернизира значително в посока по-интелигентни решения. Сградите също биха могли да станат много по-ефективни чрез използване на сензори за засичане на температурата, осветеността и т.н., помагайки за утилизацията на системите за управление.

Модерните технологии в строителството са област, в която IBM се е прицелила от известно време насам с надежда да прави добър бизнес. С популяризиране на темата за енергийната ефективност много фирми насочиха вниманието си натам, разработвайки системи за централизирано управление на енергопотреблението.

Според професионалисти в областта на строителството, зелените функции на постройките от типа на по-добро използване на дневната светлина и по-добро качество на въздуха не само спестяват разходи на бизнеса, но и водят до по-висока продуктивност на служителите. Ина някои пречки пред тези технологични подобрения и те са свързани най-вече с високите първоначални разходи за материали и инсталации. Освен това и инерцията възпира мнозина собственици на сгради.

Проучването на IBM разкрива, че е налице голям стимул тази инерция да бъде преодоляна. Изследването е установило още, че самите служители са много склонни да спестяват ресурси – 75% от тях имат желание да щадят електричеството и водата и биха го правили особено съзнателно, ако получават някакъв вид бонус за това.

Коментар