Облакът прави излишен офиса

Социалните мрежи и облачните услуги могат да елиминират традиционния офис, сочи ново изследване. Днешните ИТ специалисти все по-често изпълняват ангажиментите си не на работното място, а от дома, по време на пътуване и дори в специално оборудвани обществени офиси, смятат експерти от британското поделение на Microsoft.

Явно епохата на офисните служители е към края си. Повечето ИТ поделения на компаниите преминават към мобилни технологии, които съкращават разходите и увеличават производителността, заключава проучването. На помощ тук идват социалните мрежи, видеоконферентните услуги и облачните приложения.

От работодателите ще падне огромната тежест да наемат офиси за персонала, като така ще съкратят значителна част от разходите. Компаниите ще решават агресивно въпросите, свързани с работни места на служителите. Понастоящем, в най-добрия случай се използват около 55% от офис пространствата, а за останалите 45% се плащат пари напразно, коментира Дейв Коплин от Microsoft.

Резултатите от изследването оборват мита, че използването на социални мрежи намалява производителността на труда. Работодатели, които лишават хората си от достъп до услуги като Facebook и Twitter, вредят само на себе си, тъй като ограничават активността на служителите, се твърди в анализа.

Авторите на изследването прогнозират, че в бъдеще ИТ компаниите ще се откажат въобще от постоянните работни места и ще ги заменят с офиси, в които служителите се явяват само по необходимост – например за срещи с клиенти и партньори. Освен това, подобни офиси ще могат да се наемат от няколко компании.

Коментар