Trimble Express за първи път в България

Всяка година Trimble Navigation – световен лидер в областта на геодезическите решения – организира поредица от семинари, наречени Trimble Express, в различни страни от 5-те континента. Тази година за първи път беше организиран Trimble Express 2010 и в България, под мотото „Бързина и прецизност във всяко ваше измерване” в пет града: Пловдив – 26.04, Бургас – 27.04, Варна – 28.04, Русе – 29.04, София – 30.04.

Целта на тези семинари е да бъдат показани най-новите технологии и решения на Trimble в областта на геодезическите инструменти и софтуер, както и осъществяването на обратна връзка на специалистите от Trimble с геодезистите, за да им предложат индивидуални и завършени решения, специфични за българския пазар. Специално за семинарите в България пристигнаха технически експерти от Trimble, които направиха презентации и дискутираха с гостите на семинарите предимствата на решенията, които предлага компанията. За първи път на българския пазар бяха представени иновационни технологии при новите тотални станции на Trimble като MagDrive (сервозадвижване с помощта на електромагнитна индукция), Trimble Vision (поддръжка на поточно стрийминг видео и дистнационен контрол на станцията в роботизиран режим, единствено чрез посочване върху живата картина), сканиращата роботизирана пространствена станция Trimble VX (напълно нов продукт, съчетаващ предимствата на роботизираната тотална станция и лазерен скенер) и др. Също така бяха представени и новото поколение GNSS приемници на Trimble, поддържащи всички съществуващи навигационни системи. Впечатление направиха GNSS приемниците Trimble R8, модел 3, система от най-висок клас с изключителната нова технология R-Track, позволяваща на приемника да получава фиксирано решение с милиметрова точност в реално време, за по-малко от 10 секунди. Trimble представиха официално и новия GNSS приемник Trimble R4 – елегантно решение за всяка геодезическа дейност с VRS поддръжка и приемане на GLONASS сигнали, на цена съобразена с изискванията на българския пазар. На Trimble Express 2010 беше представена и перманентната референтна GNSS мрежа “ГеоНет”. Тази мрежа е изградена с помощта на последно поколение инфраструктурни приемници на Trimble и ползването на данни от нея позволява измерването само с един GPS/GNSS приемник за получаването на точност от 1-2см в реално време. Това е първата мрежа в България, която осигурява диференциални корекции в реално време и има 100% реално покритие на територията на страната, както и превърналото се в световен индустриален стандарт мрежово решение VRS, патент на Trimble.     

В края на всеки семинар бяха направени и практически демонстрации. Организатор на семинарите е фирма “Солитех” АД – официален представител на Trimble Navigation за България.

Коментар