VMware решава “облачен” проблем с покупка на компания

Лидерът във виртуализацията VMware е на път да реши ключов проблем в “облачните” изчисления. Това ще стане чрез поглъщане на компанията GemStone Systems – доставчик на решения за кеширане на данни в оперативната памет. Сделката се извършва чрез дъщерната фирма на VMware – SpringSource.

Както е известно, един от основните проблеми в облачните среди е свързан с мащабирането на бази данни, което изисква кардинални промени в архитектурата на съпътстващите приложения. Новата придобивка на VMware е насочена към преодоляване на този проблем.
GemFire Enterprise, флагманският продукт на GemStone за разпределени платформи, представлява база данни с кеширане в оперативната памет. Подобен подход за съхраняване на цялата информация в памет с бърз достъп елиминира критичните за много приложения забавяния, свързани със запис и четене от бази данни на диска.
GemFire зарежда "живи" данни в междинен слой, а Java приложенията взаимодействат с тях в реално време, така сякаш се обръщат към твърдия диск. В края на работния ден цялата информация се складира в релационно хранилище на данни, или един вид се извършва асинхронен запис на дневния цикъл.
За разлика от конкурентните продукти, GemStone използва разпределена архитектура вместо симетрична многопроцесорна обработка, което предполага съществуване на географски разпръснати приложения.
Поглъщането на GemStone е част от по-мащабен план на VMware за превръщането й в голям играч на пазара за облачни услуги. Компанията си партнира с доставчика на SaaS решения Salesforce.com, като в резултат на това сътрудничество и покупката на SpringSource успя да пусне Java-"облака" VMforce.

Коментар