Цените на LED осветлението падат

Цените на комерсиалните LED осветителни системи спаднаха осезаемо в последно време и ще продължат да спадат и занапред, по данни на Pike Research. Това ще е достатъчно да се превърнат в атрактивна и практична алтернатива за потребителите, пише GreenTech.bg.

До 2020 година LED осветлението вече ще бъде технология, наложена на пазара, а близо половината от производителите на осветително оборудване ще са се „отдали“ на тази технология.

Заради своите енергоспестяващи свойства светодиодите винаги са носили в себе си и обещанието да намалят значително разходите на бизнесите за електричество. Високите първоначални разходи обаче до този момент правеха придобиването на LED осветление твърде неизгодно. Нещата вече се променят, смятат в Pike Research.

В някои страни са налице правителствени и местни субсидии за инсталиране на LED осветление за нови сгради с цел повишаване на енергийната ефективност. Поради тези причини може да се очаква значително увеличение на използването на LED лампи за комерсиална употреба.

Преходът към LED започва на открито, отбелязват още анализаторите. LED лампите, които вече се инсталират все по-често в системи за улично и парково осветление, скоро ще наситят тази ниша от пазара. Това ще стане в идните няколко години, прогнозира Pike Research.

Коментар