Антипиратска акция срещу асемблатор от Добрич

Служители на сектор Икономическа полиция, със съдействието на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA) извършиха вчера специализирана проверка на асемблаторската фирмa ЕТ „Н”, предлагащa за продажба компютърни системи с предварително инсталиран бизнес софтуер.

Клиентската компютърна система с инсталирани нелицензирани копия на програми на компании-членки на BSA е приобщена като доказателство по образуваното дознание за престъпление по чл.172а от Наказателния кодекс. При операцията са иззети и шест оптични носителя, съдържащи нелицензиран софтуер, съобщиха от BSA.

Проверката съвпада с продължаващата инициатива на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”. Кампанията преминава през различни райони на страната и фокусира вниманието си върху представителите на малкия и среден бизнес у нас.

Инициативата е насочена към повишаване информираността на местния бизнес относно ползите от въвеждането на система за ефективно управление на софтуерните активи, както и към преустановяване и санкциониране на нарушенията, свързани с разпространението и използването на нелицензиран бизнес софтуер.

Акцент в кампанията е и повишаване на бизнес етиката в дистрибуторския канал и поощряване на лоялната конкуренция в ИТ сектора чрез ограничаване на недобросъвестните търговски практики при разпространението на компютърни програми на компании-членки на BSA.

Коментар