IBM откри център за Linux иновации в Казахстан

IBM откри център за Linux разработки и отворени стандарти в казахстанската столица Астана. Новата структура ще поддържа и стимулира отворените разработки, разпространението на стандарти и софтуерни технологии в частния и публичния сектор в Казахстан, съобщиха руски медии.

Центърът ще помага на местните разработчици на софтуер да разширят знанията и практическия си опит в областта на Linux и отворените стандарти, както и контактите със световното Linux общество.

В частност, центърът (IBM Center of Innovation for Linux and Open Standards) ще разработва прототипи на услуги за електронно правителство и електронно обучение.

Благодарение на отворения код, Казахстан ще може да създаде по-гъвкава технологична основа за ускорено икономическо развитие, коментира Рос Маури, генерален мениджър на подразделението IBM Power Systems.

Linux центърът ще предоставя образователни и практически ресурси за поддръжка и разпространение на софтуер с отворен код и за ускоряване на иновациите. Петима професори от Казахстанско-Британския Технически университет ще обучават студенти по Linux технологии.

Коментар