ЕК разкри картелен заговор на пазара за чипове

Водещи производители на чипове и електроника са влезли в ценови заговор, който обаче не е убегнал от зоркото око на Европейската комисия. Брюксел готви солена глоба за 10 от най-големите играчи в сектора, като окончателното решение се очаква на 19 май, предаде Ройтерс.

ЕК ще санкционира Samsung Electronics, Hynix Semiconductor, Infineon, Micron Technology, Elpida Memory, NEC Electronics, Hitachi, Toshiba, Mitsubishi Electric и Nanya Technology. Всички те са обвинени от европейския регулатор в незаконно създаване на картел и последващ ценови заговор.

Наказанието за подобна дейност е глоба в размер на около 300 милиона евро. По правило, ЕК предвижда в такива случаи санкции в размер на 10% от оборота на провинилите се предприятия.

Разследването срещу Infineon за недобросъвестна конкуренция е започнало още през 2009 година, потвърждават от компанията. Еврокомисията следи продажбите на чипове на немския производител, използвани в клетъчни телефони, персонални компютри, гейм конзоли и друга електроника.

Миналата година ЕК глоби Intel с рекордната сума от 1,06 милиарда евро. Но и тази глоба скоро беше “подобрена” – Брюксел санкционира с 1,1 млрд. евро немската E.On и френската GDF Suez, заради картелен заговор.

Коментар