Преходът към Windows 7 намалява дела на IE

Докато делът на Windows 7 нараства с обновлението на компютърните паркове, браузърът Internet Explorer губи позиции, сочи нов анализ на Forrester. Все повече компании предпочитат алтернативите Firefox и Chrome.

Наблюдава се ръст на разходите за ИТ в корпоративния сектор. В близките 12-18 месеца много компании планират да преминат към нова операционна система, офис пакет, бразуър и други приложения. Това е добра новина за Windows 7, но не и за Internet Explorer, който вероятно ще отстъпи позиции.

Масовият преход към Windows 7 ще започне през втората половина на годината. В момента ИТ мениджърите разработват стратегии за модернизация, тестват нови приложения и кроят планове за виртуализация.

От 22 октомври миналата година досега проникването на Windows 7 е достигнало 7,4%, сочи анализът на Forrester, базиран на 90 хиляди компютъра в 2500 компании от различни страни. Почти една година беше необходима на Windows Vista за същия резултат.

Същевременно расте интересът към Mac компютрите на Apple, както и към средства за виртуализация като Boot Camp, VMware, Fusion и Parallels, тъй като служителите във все повече компании работят на собствени компютри. Делът на Mac OS се е увеличил от 3,7 до 4% през миналата година, отбелязва Forrester.

Не са добри обаче времената за Internet Explorer. Макар и да остава лидер в корпоративния сегмент с дял от 75%, браузърът бележи спад от 5%. В същото време дяловете на Firefox и Chrome са нараснали съответно с 3% (до 20%) и 4,6% (до 6,9%) през последната година. Епълският Safari е отстъпил позиции – от 1% до 0,44%.

Коментар