Три четвърти от хората нямат интернет

Само 26% от световното население има достъп до интернет, сочи нов доклад на Международния съюз по телекомуникации (ITU). В същото време, към края на миналата година мобилна връзка са ползвали 90% от хората.

Тази година ITU очаква потребителите на хендсети да превишат психологическата граница от 5 милиарда души. Броят на интернет потребителите пък се е удвоил в периода от 2003 година досега.

Въпреки впечатляващото развитие на ИКТ сектора в последните години, много хора все още нямат възможност да се възползват от благата на информационното общество, коментират от ITU.

В развиващите се държави над 80% от хората нямат достъп до интернет, камо ли широколентов. За сравнение, в развитите страни почти 60% от семействата имат интернет. Нивото на проникване на фиксиран широколентов достъп в развиващите се райони е още по-ниско – едва 3,5% към края на 2009 г.

Същевременно обаче в държави като Индия и Китай потребителите на мобилна връзка се увеличават по-бързо, отколкото в развитите страни. В последните години Китай жъне сериозни успехи и във фиксираните широколентови комуникации.

Над половината от цялото съдържание в интернет се разпространява на няколко най-популярни езика, основен от които е английският. Също над половината от интернет потребителите обаче говорят на езици, различни от английския.

Коментар