Продажбите на компютри ще нараснат с 22% тази година

Пазарът на персонални компютри ще отбележи 22% ръст през тази година по брой продадени машини, сочи нов доклад на Gartner. В света ще бъдат продадени общо 376,6 милиона РС, в сравнение с 308,3 милиона през миналата година.

В стойностно изражение пазарът ще достигне 245,4 милиарда долара, което е с 12% повече спрямо 2009 година, прогнозира Gartner.

Търсенето на компютри в потребителския сектор продължава да расте, независимо че ситуацията с глобалната икономика остава неясна. Потребителите възприемат персоналния компютър като необходимост, се казва в анализа.

В професионалния сегмент пък се очаква обновяване на компютрите в компаниите, тъй като ИТ инфраструктурите вече са остарели. Този фактор, заедно с разпространението на операционната система Windows 7 ще доведе до ръст в търсенето на РС в корпоративния сегмент.

Таблетите няма да окажат никакво влияние на пазара на нетбуци през 2010 година, твърди Gartner. Ситуацията обаче ще се промени през 2013 година, когато епълският iPad и други подобни устройства ще поевтинеят достатъчно и ще привлекат широка аудитория потребители. Този процес ще засегне негативно продажбите на нетбуци.

Коментар