Мобилтел завърши оптичната си мрежа

Мобилтел стана първият мобилен оператор в България, изградил собствена оптична преносна мрежа, обяви днес компанията. Около EUR 20 милиона са инвестирани в мрежата последните 2 години.
Оптиката дава възможност за увеличаване на капацитета за пренос на данни, както и за значително подобряване на качеството и сигурността на предлаганите услуги. Новата мрежа позволи на М-Тел да започне да предлага и качествено нови услуги на своите потребители, посочиха от оператора.
Това е един от най-големите инфраструктурни проекти на компанията до момента. Положени са над 2000 км оптичен кабел, свързващ близо 30 големи града в страната.
Мрежата е изградена от два независими пръстена – източен и западен, които са свързани в Стара Загора, Казанлък, Габрово и Велико Търново. Уникалната архитектура дава възможност за автоматично пренасочване на трафика по обходен маршрут при повреда на някое от трасетата и гарантира сигурността на преноса.
Централна система за наблюдение следи за състоянието на кабела и незабавно локализира точното място и вида на всеки възникнал проблем, поясниха от М-Тел.
Оптичната мрежа се превърна в гръбнака за стартирането на редица допълнителни системи за пренос, включително и WiMAX. Това позволи на оператора да започне да предлага на клиентите си и качествено нови услуги, свързани с преноса на голям обем данни при гарантиране на сигурността на информацията. Такива например са високоскоростният Интернет и виртуалните частни мрежи, които свързват офисите на една компания в различни градове на страната.

Коментар