Мобилен център за данни показа IBM в София

Мобилният център за данни на IBM гастролира днес и в София, по пътя си от Латвия до ЮАР през общо 17 страни. Високотехнологичното решение на Синия гигант може да бъде инсталирано от клиентите във всяка една отдалечена локация или да се използва като временна ИТ инфраструктура.

Едно от големите предимства на центъра е, че може да бъде използван като мобилно решение за възстановяване при инциденти и бедствия, за избягването им, както и за други мобилни нужди.

Решението осигурява напълно функционален център за данни в контейнер за транспортиране с пълна физическа инфраструктура, включително захранващи и охладителни системи, и дистанционно следене. Налични са всички елементи на сигурните оперативни среди, които могат да бъдат открити в традиционните центрове за данни, включително защита от пожар, пушек, влажност, конденз и промяна в температурата.

Модулите могат да бъдат асемблирани буквално навсякъде, където има достъп до вода, електричество и телекомуникации. Освен това, мобилният център за данни може да е с 30 процента по-евтин за проектиране и изграждане и заема до 50 процента по-малко пространство.

Показаният днес в София мобилен център е едно от решенията на IBM от фамилията Data Center Family, което ще доведе до по-голям напредък в областта на енергийната ефективност, като направи центровете за данни по-гъвкави в напасването на нуждите на ИТ към капиталовите и оперативните разходи.

Тъй като приблизително 60 процента от капиталовите разходи и 50 процента от оперативните разходи за оперирането на център за данни са свързани с електроенергия, способността за проектиране, изграждане и активиране на енергийно-ефективен център за данни се е превърнала в задължителна част от бизнеса.

Коментар