50 000 немци се канят да съдят Google

Google може да се сблъска с 50 000 иска от страна на немски граждани, заяви министърът на земеделието и защитата на правата на потребителите в Германия – Илзе Айгнер. Според local.de, в страната нараства броят на жалбите срещу интернет компанията, по повод скандала с незаконното събиране на данни за услугата Google Street View.

Ако вълната от претенции не намалее, към края на годината броят на исковете ще превиши 50 хилади, казва Айгнер. Министърката критикува Google за това, че е загубила твърде много време, преди да признае вината си.

Както е известно, ръководството на Google призна, че в продължение на няколко години стотици автомобили на корпорацията, правещи снимки за базата на Street View, са събирали лични данни за гражданите в 30 държави по света. Информацията е получавана автоматично от незащитени мрежи.

Немците се опасяват, че незаконно събраната информация може да бъде доставена в САЩ. Хората имат пълно право да знаят какво се случва с техните данни, категорична е Айгнер.

Властите в Германия имат претенции и към социалната мрежа Facebook, която наскоро промени политиката си за сигурност. И Google, и Facebook могат да се сблъскат със сериозни проблеми, ако не сменят подхода за защита на личните данни на потребителите, предупреждава Айгнер.

Коментар