Инсталират Windows на 100-доларовите РС

Членове на британската партия на „зелените” обвиниха Microsoft в „недопустимо подкупване”, заради намеренията на компанията да вземе участие в проекта „Лаптоп за всяко дете” (OLPC). Според английските активисти, инсталирането на Windows на стодоларовите лаптопи за децата от най-бедните страни в света е опит на софтуерния гигант да заеме доминиращо положение на този пазар, съобщава The Inquirer.

По думите на говорителя на партията на „зелените” софтуерът с отворен код е един от начините за развитие на така наречената икономика на знанията в най-бедните страни. Microsoft искала да запази най-големите печалби от тази икономика за вече утвърдени и богати софтуерни корпорации като самата нея.

Още от началото на 2006 г. между инициаторите на проекта и Microsoft възникнаха разногласия, в резултат на които софтуерният гигант се канеше да създаде алтернатива на OLPC. Съществуваха мнения, че евтините компютри ще се управляват от Linux, или от специална версия на Windows CE.

В крайна сметка още не е известно каква операционна система ще бъде инсталирана на OLPC. Николас Негропонте, ръководител на проекта, е обявил на конференция в Хонг Конг миналата седмица, че първите прототипи на машини вече са в Microsoft, чийто специалисти инсталират Windows върху тях.

Нещо повече, на машините се поставя допълнителен слот за разширение на паметта. Негропонте, който се познава от дълги години с Бил Гейтс, потвърди, че “SD слотът се слага само заради Бил.” Този слот ще увеличи вътрешния капацитет на машината от 512 МВ на 1.5GB, което е необходимият минимум за работа на „по-леките” версии на Windows XP – Home и Starter.

по темата: „Инсталират Windows на 100-доларовите РС”

добавете коментар...

  1. Dont be Stupid

    Ехо, това е бизнес. Няма в света компания с възможности, която би стояла със скръстени ръце. Всеки се стреми към повече пазар, и когато успее, става монополист. Тогава трябва да зъдържи тази позиция, към която пък се стремят останалите. Всякакво друго поведение в бизнеса е наивно.

  2. winboze

    Ей тия от Майкрософт пред нищо не се спират.
    Нямат ли съвест тия хора?

Коментар