Нови технологии подобряват цветния печат

Пет нови технологии повишават скоростта, надеждността и качеството на печат на цветните системи Xerox Color 800 и 1000. Товa са машини, представени за първи път на изложението IPEX 2010 в Бирмингам в периода 18-25 май тази година, съобщиха от компанията.

Учените на Xerox и Fuji Xerox са разработили технология, която да поддържа много високо качество при дигитален печат със скорост от 80 до 100 страници в минута. Петте нововъведения отговарят на изискванията на доставчиците на печатни услуги за възпроизвеждане на по-живо и по-качествено изображение и бързо изпълнение на сложни задачи.

„При подобна скорост на придвижване на хартията съществуват безброй инженерни предизвикателства”, каза Дейвид Мюлер, главен инженер на новите преси Xerox Color 800/1000. „Технологиите, които разработихме, особено новия фюзер и прозрачния тонер, променят начина, по който тези машини функционират.”

Прозрачен ЕА тонер

Прозрачното сухо мастило е нова формула на Xerox за ЕА (емулсионно-агрегиран) тонер с ниска температура на изпичане. Разработен съвместно от учени от Fuji Xerox и от Изследователския център на Xerox в Канада, той не налага използване на фюзерни масла и придава на изображението гладко и лъскаво покритие, както при парцелното лакиране в офсетовия печат.

Чистият тонер добавя визуално разнообразие. Третираните изображения изпъкват в страницата и клиентите могат да ги използват за привличане на вниманието върху заглавия, текстове, снимки или лога, както и да произвеждат множество артистични дигитални ефекти, включително водни знаци.

Фоторецептор с удължен живот

Пресите са снабдени с нов тип фоторецептор със защитно покритие, което издържа два пъти по-дълго от досега използваните. Периодът на замяна е по-дълъг и това рефлектира както върху по-късите сервизни престои, така и върху по-високата обща производителност на системата.

Нов алгоритъм за разпределение на изображенията върху трансферната лента (Intermediate Belt Transfer)

Тази технология повишава производителността на системата при задания със смесен размер на медията, като отчита наличието на пети цвят – clear toner.

Нова фазерна система

Поради използването на нов нискотемпературен тонер, който не налага употребата на фазерно масло за смазване на изпичащата система, е разработен и нов фюзер. Загряващата ролка е заменена с високотехнологична лента, която се загрява до 170 градуса и предава топлинната енергия върху медията на по-голяма площ. Издръжливостта е увеличена два пъти, като се запазва високото качество на изпичане за по-голям брой отпечатъци.

Охлаждане на отпечатъка с лентова контактна система (Inline Belt Cooling)

Високата скорост на печат не позволява на хартията да изстине до нормална температура  за времето на преминаване през изходните устройства на XC800/1000. Охлаждането е решено като хартията, при преминаването си, контактува по цялата си повърхност с въртящи се охлаждащи ленти, които отнемат излишната топлина. По-нататък те се охлаждат допълнително от топлообменници с вентилатори.

Коментар