Тестват 64-битов браузър Firefox

64-битова версия на браузъра Firefox е достъпна за разработчиците от началото на месеца. Съвместимото с Windows издание не е подходящо за крайни потребители. Разработчиците могат да си го свалят от FTP сървъра на Mozilla.

Поддръжката на 64-битови разширения във Firefox ще позволи по-пълноценно използване на възможностите на съвременните процесори и ще повиши производителността при изпълнение на определени задачи, в частност обработка на кодирани страници.

Освен това ще стане възможно да се адресират над 4 GB оперативна памет, което 32-битовите системи не осигуряват.

Предполага се, че финалната 64-битова версия на браузъра ще влезе в състава на линията Firefox 4, която се очаква през ноември тази година. Браузърът ще включва също нови мениджъри за потребителски профили и плъгини, поддръжка на мултитъч интерфейс, по-развити инструменти за разработка и други възможности.

Firefox е вторият по популярност браузър в света, след Internet Explorer. В последните години делът му нараства непрекъснато. Едно от най-сериозните предимства на браузъра на Mozilla са плъгините, чрез които потребителите лесно разширяват неговите функционални възможности.

Даунлоуд: 64-битов Firefox (тестова версия за разработчици)

Коментар