Излизат готови виртуални среди на база SUSE Linux

Linux системите се сдобиха със сериозна поддръжка от лидера в решенията за виртуализация. Компанията VMWare обяви партньорство с Novell, което ще даде на потребителите готови за използване виртуални среди (Virtual Appliance), базирани на SUSE Linux Enterprise Server (SLES).

Т.нар. "virtual appliance" се явяват предварително конфигурирани виртуални машини, които обединяват операционна система и приложение в един пакет, който е лесен за инсталиране, управление и поддръжка и съответно води до по-бързо възвръщане на инвестициите.

Договорът предвижда също използване на SLES като стандартна платформа за облачната операционна система VMware vSphere, съобщи Novell. Потребителите на виртуални машини VMware vSphere ще получат безплатен абонамент за обновления на SLES системите. Освен това VMware ще предложи платена техническа поддръжка на SLES.

Споразумението с Novell не обвързва VMWare само с един Linux доставчик, тъй като няма ексклузивен характер. В бъдеще компанията планира да сключи подобни договори и с други Linux разработчици.

Сред потенциалните партньори на VMWare са  Red Hat и Canonical. Потребителите могат да очакват решения за виртуализация на базата на Linux платформите RHEL и Ubuntu, разпространявани от двете компании.

Коментар