McAfee се активизира на българския пазар

След продължително затишие компанията за сигурност McAfee се активизира на българския пазар. Семинар, организиран от дистриутора на фирмата у нас – Компютър 2000, даде началото на програма, в рамките на която ще се търсят нови партньори – интегратори. Желанието на мениджърите е да наваксат забавянето на бизнеса си тук и да постигнат добри резултати, каквито фирмата има в други европейски страни.

"Очевидно е, че леко сме закъснели, но смятаме, че имаме достатъчно широко портфолио, за да заемем добри позиции в корпоративния сектор", заяви Доминик Сумовски, мениджър за канала в McAfee. По думите му, в други страни от Европа, като например Полша, компанията има значителен пазарен дял – до 80%, а всяка голяма корпоративна организация ползва поне един продукт на McAfee.


Форумът на McAfee в София даде заявка за по-широко присъствие на решенията за сигурност на компанията у нас

От друга страна, през последните година-две фирмата придоби общо 16 фирми доставчици на различни специфични решения за сигурност, които сега се вписват в нейното потфолио. Това й позволява да предложи цялостно, завършено решение за информационна сигурност – от антивирус и антиспам през IPS и IDS чак до физически контрол на достъпа. Всичко това се управлява централизирано, чрез една конзола.

Решенията на McAfee са достъпни през всички риселъри на Компютър 2000 у нас, но освен тях McAfee търси и партньори с възможности за интегриране на нейните решения в корпоративни инфраструктури, т.е. системни интегратори. За тези, които се включат в партньорската програма, се предвиждат обучения за специалистите, сертификация и подкрепа с маркетингови материали.

На въпроса как McAfee смята да се справи с наличието на силна конкуренция в лицето на специализирани дистриутори на решения за сигурност, Сумовски посочи, че корпорацията предпочита да работи с дистрибутор, който няма в портфолиото си други марки, свързани със сигурността, за да може да се съсредоточи върху McAfee. "Избираме само по един дистрибутор за всяка страна, където присъстваме, но нямаме собствен офис. Дистрибуторът играе ролята на наш офис", добави мениджърът.

Макар да не е имал силна комерсиална активност у нас, производителят всъщност има значимо присъствие в страната. Центърът за обслужване на клиенти на McAfee за Европа, Средния Изток и Африка се намира именно в България. Той функционира от около година и в него работят над 100 специалисти. Освен техническа поддръжка, те осигуряват услуги по телемаркетинг и др.

Коментар