Десктоп приложения ще стартират от браузъра

Операционната система Chrome OS на Google ще позволи на потребителите да пускат десктоп приложения директно от браузъра. Новата функционалност се нарича Chromoting, съобщи theregister.com, позовавайки се на програмния инженер Гари Качмарчик.

Chrome OS работи на базата на уеб браузъра Chrome и служи като среда за пускане на уеб приложения и услуги.  Системата включва също медиа плейър, който превръща компютъра в развлекателен център, и възможност за офлайн достъп до популярната пощенска услуга Gmail.

Новата функция Chromoting ще осигури отдалечен достъп до обичайните настолни приложения пряко от браузъра, посочва Качмарик в своя публичен имейл бюлетин, уточнявайки, че това изявление може да се счита за официално.

Chromoting наподобява услугата Remote Desktop Connection от Microsoft, с помощта на която потребителите на Windows получават достъп в реално време до отдалечен компютър. Тази прилика не е изненадваща, като се има предвид, че Качмарик е работил в Microsoft, преди да постъпи в Google. Предполага се, че Chrome OS ще осигури възможност на потребителите да пускат приложения, инсталирани на системи Windows, Linux или Mac.

Достъпът до отдалечени приложения от уеб браузъра не е новост. Функция от същия тип предлагат редица приложения, сред които LogMeIn и GoToMyPC. Те инсталират на потребителския компютър малък клиент, който позволява управление на системата чрез уеб браузър, пуснат на друга ОС. Най-вероятно Google ще добави такъв клиент в Chrome OS във вид на плъгин.

Коментар