Oracle обещава още по-бърза MySQL

За пореден път Oracle разсея опасенията за съдбата на MySQL – популярната система за управление на бази данни (СУБД) с отворен код, придобита от софтуерната корпорация с покупката на Sun Microsystems.

На конференция за MySQL, организирана от O”Reilly, главният корпоративен архитект на Oracle Едуард Скревен успокои поддръжниците на отворената СУБД, като каза: "MySQL има голямо значение за Oracle", съобщава infoworld.com.

Скревен изтъква някои отличителни характеристики на MySQL, които отсъстват в СУБД на Oracle – например възможността за по-лесно инсталиране и използване. Освен това, MySQL намира приложение в сегменти от пазара, различни от тези на Oracle. Ето защо за корпорацията има смисъл да продължи да поддържа и развива MySQL.

Oracle вече направи няколко промени в MySQL, които доведоха до ръст в производителността с около 35%. Бъдещите версии на MySQL ще са още по-бързи, обещава Oracle.

Набелязаните промени ще засегнат както свободната версия на MySQL, така и платената корпоративна версия. Някои възможности, като например "бекъп в движение", ще бъдат достъпни само в корпоративния продукт. Отворената MySQL ще продължи своето активно съществуване като популярен, базов продукт, който е лесен за внедряване и използване.

Коментар