Linux роботи навлизат в космическите изследвания

Повечето роботи, предназначени за космически изследвания и други сложни задачи, се базират на Linux операционна система. Наскоро бяха публикувани 10-те най-популярни разработки в тази област.

Роботът K-10, например, е създаден от НАСА в рамките на проект за луно/марсоходи за бъдещите автоматични полети съответно към земния спътник и планетата. Машината работи под управление на Red Hat Linux, а нейната мащабируемост ще позволи с минимални разходи да се отделят и добавят части, посочват разработчиците.

Друг подобен проект, наречен Scout, представлява мобилен робот за космически мисии, командван дистанционно от Земята или непосредствено от мястото, където се намира, с помощта на сензорен екран и джойстик. Роботът се управлява от двойка ноутбуци Dell D400 с операционна система Gentoo Linux.

Интересна е и разработката HOAP-1 (Humanoid for Open Architecture Platform) – миниатюрен човекоподобен робот на Fujitsu. Машината се управлява от RTLinux и е предназначена за широк кръг изследователски приложения, вкл. в сферата на роботехниката.

Проектът Nao пък се явява човекоподобен битов робот, създаден от Aldebaran Robotics (Франция). Неговата мисия е да бъде домашен помощник. Nao може да ходи и говори, висок е 21,6 см и поддържа Wi-Fi комуникации.

Спектърът от популярни роботи включва разнообразни устройства – от видеокамери, управлявани дистанционно с мобилен телефон, до машини за участие в кибертурнири.

Коментар