Готвим с Индия “екшън план” за хай-тек паркове

България и Индия ще подготвят екшън план за високотехнологични паркове, стана ясно на Четвъртата сесия на българо-индийския Форум по информационни и комуникационни технологии.

ИТ фирмите от двете страни не са конкуренти, те имат различни предимства, които могат да използват за общи проекти. Около това мнение се обединиха заместник-министрите с ресор информационни технологии Първан Русинов и Ракеш Сингх.

Двамата очертаха като конкретна област на сътрудничество високотехнологичните паркове, в частност подготовка на екшън план. В него могат да залегнат теми от общ интерес като създаване и управление на ИТ инкубатори, както и размяна на информация между правителствените центрове за реагиране при компютърни инциденти.

Двете държави заявяват интерес от обмяна на опит в разработката на приложения за електронното управление, както и на продукти от областта на софтуера и хардуера. Бъдеще имат и общи проекти в областта на дистанционното предоставяне на сървърни ресурси, софтуерно и сервизно обслужване.

Вчера обаче се разчу за нечовешки условия на работа в офиса на индийска софтуерна компания, оперираща у нас. Според сайта bnews.bg, около 200 наети програмисти в Съдърланд работят при 30-градусова жега в хале без климатик и вентилация. Около 150 от тях протестираха вчера, след като едно от момичетата припаднало от жега.

Коментар