Банковият фишинг доминира с над 55%

Над 55% от фишинга през миналата година е бил от името на банки, сочи проучване на британската компания CPP. Общо са разпространени над 3,7 милиарда писма по целия свят, а жертви на кибер престъпниците са станали една четвърт от потребителите във Великобритания.

С лъжовни писма от банки фишърите се опитват да измъкнат от потребителите номера на кредитни карти и пароли за онлайн-банкиране. И явно успяват в това си престъпно начинание.

Други популярни тематики на фишинга са фалшивите лотарии и т.нар. нигейрийски спам, при който на потребителите се предлага да преведат някаква сума, срещу която ще получат огромна печалба.

Средно по 285 лири са загубили британците, станали жертва на фишинг. Близо половината от запитаните се страхуват, че данните от кредитните им карти ще се използват за нелегални онлайн покупки, разкрива проучването на CPP.

Измамите с онлайн банкиране са нараснали с около 132% през миналата година. Бързо се увеличават и мошеничествата в социални мрежи. Всеки пети британец е получил през миналата година фалшиво съобщение във Facebook от името на негов приятел или член на семейството.

Коментар