Суперкомпютър на IBM победи с лекота ученици на шах

Първият в историята шахматен сблъсък между суперкомпютър и ученици завърши 2,5 на 0,5 точки за машината. Турнирът се проведе в офиса на IBM България под патронажа на българския супергросмайстор Веселин Топалов.

Отборът, който се „престраши” да предизвика процесорната мощ на един от най-бързите компютри в света Blue Gene/P на IBM (8 192 процесора) се състоеше от Стефани Ковачева, Тодор Косев и Калин Златански – ученици от Darbi College. За сравнение, суперкомпютърът на IBM Deep Blue (предшественик на Blue Gene/P), срещу който преди години игра бившият световен шампион Гари Каспаров, е четири пъти по бавен от Blue Gene/P, уточниха от прес офиса на инициативата.

Младежите изиграха три партии ускорен шах срещу Blue Gene/P с белите фигури при контрола от 5 минути на партия за всеки цвят. Учениците загубиха първата и третата партия. Във втората, най-добрият български шахматист за всички времена Веселин Топалов реши да даде практически уроци на младите играчи и с негова помощ те достигнаха до трикратно повторение на ходовете и реми.

Мачът бе заключителна част от инициативата на IBM България и гросмайстор Веселин Топалов за повишаване на интереса у младите хора към високите технологии и изкуствения интелект „Интелигентнaта планета”.

След края на мача за световната титла по шахмат, стана ясно, че Веселин Топалов е използвал за своята подготовка суперкомпютъра на IBM- Blue Gene/P. Това помогна на българския шахматист да постигне дебютна доминация над опонента си във всички партии, в които той игра с белите фигури. Това особено добре си пролича в първата партия, в която Веселин Топалов победи бързо и с решаващо преимущество. Новината за Веселин Топалов и Blue Gene/P бързо обиколи света и беше записана дори в Уикипедия.

„Шахматът и високите технологии вървят ръка за ръка и бъдещето на най-древната игра е задължително свързано с тях”, смята Силвио Данаилов, който освен, че е един от най-успешните шахматни мениджъри в света, е и кандидат за президент на Европейския шахматен съюз.

След края на турнира Веселин Топалов коментира хода на играта между Blue Gene/P и отбора гимназисти. От своя страна IBM ще организира „седмица на отворените врати” за учениците и ще ги срещне със своите водещи специалисти.

Коментар