90% от хората по света – с мобилни телефони

90% от населението на света вече е покрито от клетъчни мобилни мрежи, обяви Международният съюз по телекомуникации ITU. Борят на фиксираните телефонни линии намалява, но намалението „меко казано“ се компенсира от ръста при мобилните връзки, сочат от ITU.

Около 57 милиона по-малко фиксирани телефонни връзки е имало в света в края на 2009 в сравнение с края на 2006 г.  

За същия период от време – от края на 2006 до края на 2009 нетният брой на мобилните абонати се е увеличил с 1,9 млрд. Над 1,6 млрд. от тези нови клиенти са жители на страни от развиващия се свят, докато в развитите страни новите абонати са 300 милиона.

В много от развиващите се страни над половината от домакинствата в селските региони вече имат мобилен телефон.

В Китай и Индия – двете страни с най-голям брой население в света – над 90% от селата имат клетъчно покритие.  

75% от домакинствата по света имат телевизия. Само 25% обаче имат достъп до интернет, отчита ITU.

Близо 2/3 от хората в развитите страни имат достъп до интернет. Не такава е картината в развиващите се страни – там четири пети от населението няма интернет връзка.

От друга страна обаче преобладаващата част от интернет растежа идав именно откъм развиващия се свят. От развиващи се страни са 600 милиона от всичките 777 милиона нови интернет потребители в света, регистрирани в периода от края на 2005 г. до края на 2009 г.

За четирите години до края на 2009 г. скоростта на фиксираните широколентови връзки в развиващия се свят се е утроила, докато мобилните широколентови връзки са нараснали десетократно. 

Коментар