Intel развенчава митове за силата на GPU

Словесните престрелки между лагерите на CPU (централен процесор) и GPU (графичен процесор) продължават да интригуват индустрията и медиите. Intel – най-големият играч на пазара за CPU, е принуден постоянно да отблъсква GPU атаки от графичната компания Nvidia.

Позовавайки се на тестове, Intel твърди, че GPU решенията са “само” с 14 пъти по-производителни в определени приложения, предава slashgear.com. По-рано Nvidia обяви, че нейните графични чипове превъзхождат 100 пъти CPU-тата на Intel при работа с въпросните приложения.

Изявлението на Intel беше опровергано тутакси от Nvidia. Графичната компания подложи на огромно съмнение твърденията на гиганта, тъй като не били обявени подробности за тестовете.

Битката между двете компании се разгорещи напоследък. Nvidia отправя сериозно предизвикателство към Intel, лансирайки графични изчислителни процесори, които могат да заменят CPU-тата в определени приложения, предлагайки несъизмеримо по-висока производителност, благодарение на високопаралелната си архитектура.

Коментар