Windows 8 се учи от софтуера на Apple

Microsoft гледа в Apple, докато разработва следващата си операционна система Windows 8. Това става ясно от изтекли документи за новата ОС, на които се позовава CNET News.

На среща с производители на РС през април, редмънтският гигант е дискутирал своя конкурент от Купертино и е разкрил планове да интегрира в Windows 8 характеристики, които са подобни на тези, използвани от Apple в iPhone и iPad.

В частност, става въпрос за въвеждане на Windows Store – характеристика, взаимствана от iPhone, и осигуряване на по-бърза реакция на Windows (подобно на iPad) чрез нови настройки за управление на енергията.

В един от слайдовете на разпространения документ, озаглавен "How Apple Does It: A Virtuous Cycle", се говори за нуждата от опростяване на дизайна. "Apple е известен бранд за високо качество, неусложнен. Той просто работи", се казва в слайда. "Това е нещо, за което хората ще плащат", смятат в Microsoft.

Компанията цели да добави в Windows 8 характеристики, които ще направят операционната система по-конкурентна на пазара – простота, по-добра поддръжка на управление чрез докосване и жестове, работа на по-малки екрани.

Microsoft ще се стреми също да ускори зареждането на своята ОС чрез комбинация от функции за излизане от системата (log off) и хибернация. Те ще се задействат по подразбиране и ще осигуряват по-бързо зареждане на системата, отколкото при рестарт. Предвижда се също събуждане от спящ режим за по-малко от секунда.

Редмънт планира да предложи на всеки компютърен производител "Store" с неговия бранд. Една от ползите за потребителите е, че ще получат достъп до приложенията от всяко свое РС.

Взирането в Apple е напълно обяснимо за Microsoft. Въпреки че държи 95% от пазара на операционни системи за РС, компанията е силно застрашена от разработчиците на мобилни ОС, които превземат портативните устройства и се очаква да навлязат в най-малките компютри.

Коментар