Cisco навлиза в енергийния бизнес

Хай-тек гигантът Cisco Systems пуска система за домашно управление на енергията. Решението ще бъде тествано съвместно с клиенти на щатското електроразпределително дружество Duke Energy. Cisco възнамерява да предложи системата и на други комунални компании, съобщи GreenTech.bg.

Енергиеният „контролер“ със сензорен дисплей позволява на хората да наблюдават използването на електроенергия в дома си и да програмират потреблението така, че да постигнат намаляване на консумацията и да се възползват от по-ниските цени в ненатоварените часови зони.

Duke планира да направи пилотни тестове на устройства и свързаните с тях услуги за период от една година, започвайки през това лято с клиенти в Шарлот, Северна Каролина, и в Синсинати, които вече имат интелигентни електромери.

Контролерът ще действа като централизирана конзола за домашните мрежови устройства, които могат да отчитат данните за използваната от тях енергия и да се управляват от устройството безжично. Съществуващите уреди могат да бъдат свързани с помощта на двупосочни термостати или допълнителни смарт модули, които говорят с централната конзола чрез протокола ZigBee. Cisco планира да поддържа и други безжични протоколи по-нататък.

Устройството ще позволява на потребителите също така да участват в програми за управление на натоварването на електро-мрежите – такива, при които ЕРП-то предлага отстъпка за намаляване на енергийното потребление в пиковите часове. Така например, миялната машина може да бъде програмирана да започне работа след полунощ, когато натоварването е слабо, а потребителят ще получи финансов стимул за малкото усилие да настрои отложения старт.

Cisco ще продава устройството си по $900 на комуналните дружества. Duke и Cisco планират да работят заедно с производителите на домашни електроуреди и електроника, така че да стане възможно свързването и на други видове уреди към домашната мрежа за автоматизация.

Въпреки че голям брой комунални дружества работят по проекти за монтиране на интелигентни измервателни уреди в домовете на потребителите, налице е все по-голямо разбиране в бранша, че измерването следва да бъде съчетано с инструменти за управление на енергията в дома, така че потребителите да могат да контролират електроуредите в дома си.

От Duke подчертават, че устройството на Cisco за управление на потреблението на енергия в дома е проектирано така, че да бъде лесно за употреба и не изисква значителен период от време за научаване как се работи с него.

“Клиентите искат да пестят пари от сметките си за електроенергия, но това трябва да бъде лесно“, обясняват от ЕРП-то.

Влизането на мрежовия гигант Cisco на вече претъпкания пазар на устройства за управление на енергията в дома, макар да беше очаквано, най-вероятно ще направи труден живота на голям брой млади, наскоро стартирали фирми, които предлагат подобни инструменти за управление на енергията у дома.

Коментар