Google вади $700 млн. за туристически софтуер

Интернет гигантът Google е на път да погълне разработчик на софтуер за туристическия бранш. Евентуална сделка с ITA Software ще струва на лидера в търсенето около 700 милиона долара, съобщи Ройтерс.

Услугите на ITA ще позволят на Google да подобри търсенето и системата за онлайн контекстна реклама. Компанията от Кембридж, Масачузетс е един от най-големите разработчици на софтуер и уеб услуги за избор на оптимални тарифи от сайтове на туристически фирми и авиокомпании.

Конкуренти на ITA алармираха обаче, че сделката ще направи Google монополист в туристическите услуги. Интернет гигантът пък побърза да ги успокои, че няма да продава билети.

Google твърди, че покупката на ITA ще му помогне да създаде онлайн инструменти, които ще направят търсенето на информация за билети по-лесно и удобно.

Компанията възнамерява да развие клиентската услуга по такъв начин, че потребителите да могат да сравняват цени при покупка на билети за автобуси и самолети. Очаква се това да привлече повече потенциални клиенти в туристическия интернет бизнес, който е оценяван в момента на 80 милиарда долара.

Коментар