Европейската комисия се кани да притисне Apple

Европейският съюз може да принуди Apple да разхлаби ограниченията за разработка на приложения за своята платформа. Според комисар Нели Круз, компаниите, които предпочитат закрити платформи, ще трябва да променят бизнес модела си за работа в Европа, предаде electronista.com.

Наскоро в ЕС бяха приети нови норми за взаимодействие на информационни устройства, които изискват от производителите по-голяма отвореност и съвместимост.

Длъжни сме да направим така, че големите пазарни играчи да не могат да ликвидират интероперативността на своите продукти, казва Круз. Това е особено важно в области, в които липсват стандарти. Целта е потребителят да има избор на програмни и хардуерни продукти.

Все още обаче не е ясно какви точно промени ще се изискват от Apple. Както е известно, Microsoft вече беше глобена с $1,4 млрд., заради отказ да публикува определени части от кода на Windows. Apple е застрашена от подобна санкция и отказ от изискването приложенията да се пишат само под Xcode и да се продават след нейно одобрение.

Забраната на Apple за използване на външни средства за разработка вече се гледа и от Федералната комисия в САЩ. Adobe и други компании претендират, че правилата на SDK iOS изкуствено затрудняват едновременната разработка на приложения за iOS и платформи от рода на Android, например.

Коментар