Купата на въображението – в цифри и цвят

Откриването на Imagine Cup 2010. Общо 325 студенти от 70 страни се състезават в тазгодишната надпревара “Imagine Cup” (от англ. – Купата на въображението). Състезанието се провежда за осма поредна година.

Домакинът на тазгодишното състезание Полша е страна, която много се промени през последните две десетилетия, посочи Джон Перера, мениджър образование в Microsoft Corp по време на церемонията за откриването на Imagine Cup 2010. По думите му, това е пример, че когато има достатъчно желание, промяната е възможна. При това – в рамките на един човешки живот.

 

Всяка от разработките, които дефилират на този световен подуим, започва от “една лична история”, посочи Джон Перера по време на пресконференцията тази сутрин за откриването на състезанията. Но в същото време всяка една от тях има потенциала да промени света, добави той.

Налице са 11 различни състезания. Това включва пет състезателни категории и шест допълнителни награди:  

Категории:

Софтуерен дизайн (с участието на България)

Вградени системи (с участието на България)

Гейм-дизайн

Дигитални медии

ИТ предизвикателство

Награди:

Визия за 2020 година

Internet Explorer 8

Оперативна съвместимост

Уеб от следващо поколение

Тъч-технологии и таблети

Windows Phone 7

 

Призът в категория “софтуерен дизайн”

 

Призът в категория “вградени системи”

Някои от състезанията се провеждат на място във Варшава, а други текат онлайн.

В днешния кръг от състезанията ще се представят 68 отбора в категорията “софтуерен дизайн” и 15 отбора в категорията “вгадени системи”. От тях ще бъдат излъчени 12 отбора в "софтуерен дизайн” и 10 отбора в категория “вградени системи”, които ще продължат състезанието в понеденик, 5 юли. Тогава и в двете категории ще останат по 6 отбора – финалисти.

Окончателните победители ще бъдат излъчени по време на заключителната церемония на 8 юли.

 

Българският отбор IThink, който се състезава в “софтуерен дизайн”, минути преди да отлети за Варшава.

 

Отборът “Крали Марко”, който ще премери сили в категорията “вградени системи”, минути след обявяването на разписанието за презентациите в първия състезателен ден.  

Коментар