Оптимистични прогнози за пазара на РС в Европа

Продажбите на компютри в Европа са се увеличили с 13,1% през първата половина на годината, спрямо същия период на 2009-та, сочат данни на британската компания Context. Проучването обхваща всички сегменти от пазара – настолни компютри, лаптопи и сървъри – в 14 европейски страни.

Въпреки някои песимистични прогнози, настолните компютри продължават да бъдат търсени. В голяма степен ръстът в продажбите на РС е повлиян от т.нар. моноблоци, въпреки завишените им цени. Средно, един такъв компютър е поскъпнал с 3% през второто тримесечие, а оборотът в сегмента е нараснал с 11,9%.

Наблюдава се също ръст в продажбите на лаптопи от бизнес клас. Context отчита и увеличение в продажбите на таблети с 257% през Q2″10 – този пазар е стимулиран от епълския iPad. В същото време продажбите на нетбуци са намалели, което означава, че сегментът е достигнал своята зрялост.

Като цяло, ръстът на целия пазар на компютри през второто тримесечие се оценява на 10%, което е по-малко от ръста през Q1 (15,7%), но над два пъти повече спрямо същия период на миналата година (4%). Прогнозите за 2010 година са добри, заключава Context.

Коментар