Китай ще наводни света с евтини гугълфони

Един от най-големите китайски производители на чипове за мобилни телефони влезе в алинса OHA (Open Handset Alliance), който стои зад гугълфоните – смартфони с операционна система Android.

С този си ход MediaTek ще може да атакува западния пазар и същевременно да развие още повече пазара на евтини гугълфони в континентален Китай. Очаква се MediaTek да стане един от ключовите членове на OHA, който ще помогне на алианса да изпълни мисията си за повсeместно въвеждане на достъпни за всички Android телефони.

Китайският производител разполага с евтина платформа за смартфони, богат опит в създаване на хардуер и писане на драйвери за подобряване на производителността на мобилните системи. Напълно възможно е две големи китайски компании – Huawei и ZTE – да пуснат нови линии достъпни Android устройства.

В алианса OHA членуват 34 фирми, обединени от идеята за създадат телефони на бъдещето, работещи с Android OS. В списъка личат имената на HTC, LG, Motorola, Samsung, Intel, Broadcom, Qualcomm, Texas Instruments, Nvidia, NTT Docomo, Sprint, China Mobile и др.

Коментар