Малки жестове създават голяма възвращаемост

Присъствието на цветя и зеленина на работното място е водещо за продуктивността в малките и средни предприятия. Това сочат резултатите от проучване на НР сред малки и средни предприятия в региона на Европа, Африка и Близкия изток.

Растенията в офиса увеличават персоналната продуктивност при 55% от анкетираните. За сравнение, местоположението на офиса и наличието на магазини и ресторанти в близост до него влияят съответно на 38% и 34% от служителите.

Според проучването, мениджърите са тези, които най-често създават възвръщане на инвестициите (ROI) от традиционните дейности, на които по принцип се гледа като загуба на време. 74% от анкетираните мениджъри извличат полза от сутрешното кафе и 66% от обяда с колеги, сравнено с 64% и съответно 40% от персонала без ръководни функции при извършване на същите дейности.

Резултатите показват и силна връзка между осъществяването на добри взаимоотношения с колегите и ефективността. Като цяло участниците в изследването са посочили, че обядът с колеги е три пъти по-продуктивен (60%) от обяд без тях (20%).

Подобни резултати се наблюдават и по отношение на излизането с или без колеги след работа. Една вечер навън с колеги е с 57% по-вероятно да генерира стойност за компанията, отколкото самостоятелно излизане.

„Мениджърите и служителите извличат ползи от „бездействието” в офиса, което рядко се свързва с възвращаемостта на инвестициите,” коментира д-р Майкъл Башур, професор по индустриална и организационна психология.

„Взимането на почивка позволява на служителите да се откъснат за момент от своята работа, което намалява умората, действа срещу натрупването на стрес и в крайна сметка води до по-голяма ефективност и продуктивност на работното място”, допълва Башур.

Коментар