Опасни батерии за лаптопи издирва КЗП

Презареждащи се батерии Tekkeon за преносими устройства издирва Комисията за защита на потребителите (КЗП). Фирма Tekkeon Inc. съвместно с Американската комисия за безопасност на потребителските стоки (CPSC) иззе от пазара в САЩ около 500 броя такива батерии, тъй като клетката им може да направи късо съединение и да прегрее, което е свързано с опасност от пожар за потребителите.

Външната батерия myPower ALL Plus представлява универсална батерия с възможност за презареждане, която се използва за захранване на лаптоп компютри, MP3 плейъри, мобилни телефони, DVD плейъри и други преносими устройства. Тя е черна на цвят и отпред е поставен надпис “Tekkeon”. Номерът на модела MP3750 е изписан върху етикет, поставен отзад.

Има сведения, че батериите може да са продавани в Италия и Обединено кралство. Докладван е един инцидент за прегряваща батерия, което е довело до леки щети на намираща се в близост мебелировка. Не се съобщава за наранявания.

Експертите на КЗП съветват потребителите, които вече са закупили продукта, незабавно да спрат използването му, за да се избегнат опасните последствия, и да се обадят на телефон 070011122.

Коментар