СНИД подкрепи позиция на икономическия министър

Сдружението на независимите интернет доставчици (СНИД) подкрепя позицията на икономическия министър за нуждата от либерализация на телеком пазара, гласи официалното становище на организацията.

СНИД от години се бори за подобряване на условията за конкуренция в този стратегически за икономиката ни сектор и за предоставяне на повече избор за крайните потребители, подчертаха от сдружението.

„Либерализацията на телеком сектора у нас беше изкуствено забавена, чрез законови текстове, които поставиха бившия държавен телеком в привилегировано положение, както по отношение достъпа на други оператори до т.нар. „последна миля“, така и до каналната мрежа на компанията. Частичната либерализация, която въпреки това наблюдаваме в телекомуникационния сектор, е факт само благодарение на технологичните иновации и на появата на голям брой LAN доставчици, много от които в последствие израстнаха до оператори с национално значение“, заяви Страхил Иванов, председател на сдружението.

На практика почти всички успехи по отношение на телеком либерализацията се осъществиха отдолу нагоре, с минимална подкрепа от страна на държавата. Либерализацията на далекосъобщенията ще спомогне за по-бързата поява на нови услуги и на по-конкурентни цени, което ще повиши конкурентоспособността на българските предприятия и ще подобри инвестиционния климат в страната, допълни Иванов.

СНИД е създадено през 2004 г. с цел съдействие и практическо подпомагане работата на LAN операторите в България, представителство и оптимизиране на техните взаимоотношения с държавните органи, както и с останалите оператори у нас. Към момента членовете на браншовата организация предлагат услуги на над 150 000 домакинства или 450 000 крайни клиенти в цялата страна.

Коментар