Засякоха мрежа от 1,2 милиона заразени РС

Проучване на компанията за сигурност AVG откри мрежа от 1,2 милиона компютри, заразени с малуер и контролирани от киберпрестъпници чрез инструментариума Eleonore – комерсиален софтуер за атакуване, използван от хакери за заразяване и следене на засегнатите машини.

В продължилото два месеца разследване отделът за проучвания на AVG е открил общо 165 домейна, заразени и свързани с кода на Eleonore. Установени са също 10% успеваемост на атаките, извършени с него, при направени над 12 милиона посещения на инфектираните уеб страници.

Всичките 165 компрометирани домейна са такива с високо ниво на трафик, който престъпниците изцяло са използвали и контролирали. Изследването е създадено на базата данни на продукта AVG LinkScanner, който е откривал компрометираните адреси в сайтовете като заплаха и ги е блокирал.

Екплоитите в Sun Java Virtual Machine и Adobe Acrobat Reader водят по ниво на инфекция с 36%, съобщи Бизнес Софтуер Дистрибутор – партньор на AVG у нас.

"Сложните методи за атака на компютърни системи вече се предлагат в лесни за използване пакети от инструменти и това дава на кибербандите още по големи възможности да увеличат приходите си от престъпни действия", коментира Ювал Бен-Итжак, главен вицепрезидент в AVG Technologies.

Компанията препоръчва на домашните потребители, корпорациите и всички други потребители на компютри да се защитят от този вид набиращи популярност атаки, като използват освен стандартната антивирусна защита, така и инструменти за уеб сигурност като AVG LinkScanner, който се предлага безплатно за частни лица и за бизнеса.

AVG LinkScanner използва иновативен проактивен подход за справяне с най-актуалните заплахи в интернет, като след инсталиране в компютъра, софтуерът проверява всяка посетена уеб страница в реално време и при наличие на потенциална опасност за посетителя го информира.

Коментар