ЕК одобри 250 млн. евро по програма LIFE+

Европейската комисия ще предостави 250 милиона EUR за над 200 нови проекта по програмата LIFE+, стана ясно днес. Проектите са от целия ЕС и обхващат дейности, свързани с опазването на природата, политиката за околната среда, информационни и комуникационни инициативи.  Общата инвестиция е в размер на 515 милиона EUR, от които ЕС ще даде почти половината.

В рамките на поканата за подаване на предложения за проекти в периода до ноември 2009 г. Комисията получи над 600 предложения от публични и частни организации от 27-те държави-членки на ЕС. От тях 210 бяха избрани за съфинансиране по трите компонента на програмата: LIFE+ „Природа и биологично разнообразие“, LIFE+ „Политика и управление в областта на околната среда“ и LIFE+ „Информация и комуникации“.

Проектите по LIFE+ „Природа и биологично разнообразие“ подобряват природозащитния статус на застрашените видове и местообитания. От 194 получени предложения Комисията избра за финансиране 84 проекта, представени от партньорства между природозащитни организации, правителствени органи и други участници. Проектите представляват обща инвестиция в размер на 224 милиона EUR, от които ЕС ще предостави около 124 милиона EUR, и се осъществяват в 24 държави-членки.

Проектите по LIFE+ „Политика и управление в областта на околната среда“ са пилотни проекти, подпомагащи разработването на новаторски идеи, технологии, методи и инструменти, свързани с политиките. От 308-те получени предложения Комисията избра за финансиране 116 проекта, представени от широк кръг организации от публичния и частния сектор. Печелившите проекти, осъществявани в 17 държави-членки, представляват обща инвестиция в размер на 278 милиона EUR, от които ЕС ще предостави около 120 милиона EUR. Най-голям дял от финансирането на ЕС (около 20,9 милиона EUR за 17 проекта) е отреден на проектите, насочени към иновации. Броят на проектите показва, че най-силно застъпените теми са отпадъците и природните ресурси (20 проекта, които получават 19,3 милиона EUR), следвани от водите и иновациите (по 17 проекта за всяка област).

Проектите по LIFE+ „Информация и комуникации“ се занимават с разпространение на информация и популяризиране на въпросите, свързани с околната среда, както и с провеждане на обучения и повишаване на осведомеността относно предотвратяването на горски пожари. От 113 получени предложения Комисията избра за финансиране 10 проекта, представени от широк кръг природозащитни организации от публичния и частния сектор и/или екологични организации, занимаващи се с въпроси като биологичното разнообразие, изменението на климата, отпадъците и водите. Проектите се осъществяват в седем (7) държави-членки и представляват обща инвестиция в размер на 12,9 милиона EUR, от които ЕС ще предостави около 6,3 милиона EUR.

LIFE+ е европейски финансов инструмент за околната среда с общ бюджет от 2,143 милиарда EUR (два милиарда сто четиридесет и три милиона евро) за периода 2007-2013 г. През този период Комисията ще отправя всяка година по една покана за предложения за проекти по LIFE+.

Коментар