Стив Джобс е номер едно и в медийния бизнес

Дали и самият Стив Джобс вече помни колко отличия за лидерство е получил? Ето че списъкът се попълва с още едно – CEO-то на Apple зае първо място в ежегодния рейтинг на Гардиън за принос в развитието на медийната индустрия.

Джобс оглавява MediaGuardian 2010, благодарение на музикалната онлайн услуга iTunes и смартфона iPhone, които са два от флагманските продукти на Apple. Към заслугите на харизматичния лидер е отнесен и новият таблет iPad, който има потенциал за разпространение на електронни книги и периодика.

Лидерите в миналогодишния рейтинг – основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж – са отстъпили на второ място. В Топ 5 влиза още създателят на Twitter Еван Уилямс, който се придвижва от 10-то на 3-то място. Според Гардиън, микроблогърската услуга е получила сериозно развитие като средство за разпространение на информация, вкл. и на социално значими новини.

В първата десeтка естествено е и основателят на най-голямата социална мрежа Facebook – Марк Цукерберг, който е класиран на седмо място.

Огромно отстъпление бележи обаче Стив Балмър. CEO-то на Microsoft пада от 5-то на 29-то място. Авторите на MediaGuardian 2010 смятат, че под ръководството на Балмър компанията е започнала да изостава от лидерите на пазара, сред които Apple и Google, и да намалява своето влияние върху индустрията.

Коментар