Трудни две години за системните интегратори в България

ИТ системните интегратори в България преживяха една много трудна 2009 година. Около една трета от общо над 600 компании, работещи по големите B2B национални и бизнес информационни проекти в страната, са изпратили 2009-та за първи път от последните няколко фискални години със спад в общите си приходи, сочат предварителните резултати от анализ на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Мениджмънтът в бизнес сегмента, който осигурява няколко хиляди от най-високо квалифицираните кадри в България, независимо от общия спад в приходите, почти не е съкратил работни места, като е успял не само да запази, но и да увеличи високото заплащане, твърди CBN. ИТ компаниите от системната интеграция са увеличили и общата си печалба.

„Всичко това означава платени по-високи вноски в бюджета на страната в условия на най-тежката икономическа криза от 20 години насам и е поредното доказателство на тезата за приoритет на развитие на технологичната индустрия”, коментираха от анализаторската компания.

Очертава се прогнозата, че 2010-та ще бъде още една трудна година за системните интегратори. Според CBN, тя ще донесе спад в общите приходи на бизнеса с възможни съкращения на персонал, като най-тежки пазари се очертават по-голямата част от малкия и среден бизнес и общественият сектор.

CBN подчертава, че на системните интегратори в страната се разчита да проектират, изграждат и поддържат националните информационни системи, без които никаква реформа и добро управление на страната в името на демокрацията и гражданите не може да се състои. Това е изключително важна причина, поради която този бизнес следва да бъде внимателно анализиран и да получава необходимото съдействие от държавата и общините, се казва в анализа на компанията.

Коментар