Близо 250 млн. евро за иновации в българските предприятия

Повече от 246 млн. евро са на разположение на българските предприятия за разработване и внедряване на иновации, както и за подобряване на проиновативната инфраструктура. Това заяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който откри Иновационен форум по Оперативна програма „Конкурентоспособност”.

Цитираната от него сума е над 20 на сто от целия ресурс на оперативната програма и ще бъде насочена приоритетно към три области в иновациите: информационни технологии, екотехнологии и технологии, свързани с услугите за здраве.

Иновациите са източник на растеж и конкурентоспособност, залегнал в Икономическата стратегия, разработена от МИЕТ, подчерта Трайков. Форумът вчера имаше за цел да събере и обобщи конструктивни предложения и коментари, които да променят концепцията, заложена за подкрепа на иновациите в рамките на ОП „Конкурентоспособност", за да бъде тя работещ инструмент от полза за бизнеса.

Подкрепата за иновации по Оперативна програма „Конкурентоспособност" е съсредоточена основно в приоритета ос 1 „Развитие на икономика, базирана на знанието и иновационни дейности". Тя подкрепя развойната дейност, внедряването на иновации в предприятията и развитие на про-иновативна инфраструктура.

По данни на МИЕТ, досега 40 български предприятия са получили финансиране по програмата за иновации, като безвъзмездната помощ възлиза на повече от 30 млн. лв.

Коментар