ЕК започна антитръстово разследване на IBM

Европейската комисия започва официално разследване срещу IBM по два от случаите на съмнение за злоупотреба с господстващо положение на пазара, стана ясно днес.

И двата казуса са свързани с поведението на IBM на пазара за мейнфрейм компютри. Първият случай е по жалби от разработчиците на емулиращ софтуер Т3 и Turbo Hercules и се съсредоточава върху обвързването от страна на IBM на мейнфрейм хардуера с операционната система.

Второто разследване е по собствена инициатива на Комисията за предполагаемо дискриминационно поведение на IBM към конкурентни доставчици на услуги по мейнфрейм поддръжка.

Мейнфреймите са мощни компютри, които се използват от големи компании и правителствени институции за обработка и съхраняване на важна бизнес информация. Смята се, че по-голямата част от корпоративните данни в света се намират на мейнфрейми, се казва в днешното съобщение от Комисията.

През 2009 г. приблизително €8,5 милиарда по света и €3 милиарда в Европейското икономическо пространство са били похарчени за нов мейнфрейм хардуер и операционни системи.

IBM е атакуван за незаконно обвързване на своите мейнфрейм хардуер и господстваща операционна система. Жалбите твърдят, че обвързването изолира доставчиците на технологии за емулация, която може да позволи на потребителите да изпълняват критични приложения на не-IBM хардуер.

Комисията освен това подозира, че IBM може да е ангажиран в антиконкурентни практики, целящи да затворят пазара на услуги по поддръжка на мейнфреймите, по-специално чрез ограничаване или забавяне на достъп до резервни части, за които IBM е единственият доставчик.

Предприетите действия от Комисията не означават, че има доказано нарушение от страна на IBM, а по-скоро, че ЕК ще продължи да разследва случая с приоритет, уточняват от Брюксел.

Коментар