Ивайло Калфин ще гостува на ICANN

Президентът на ICANN окуражи Ивайло Калфин да се захване със сигурността на Интернет. Род Бекстром е написал писмо до българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП, в което той го насърчава да продължи да се занимава с развитие на капацитета на ЕС в областта на киберсигурността.

Двамата обсъдиха наскоро в Брюксел изоставането на Общността в тази област, управлението на Интернет и други въпроси, свързани със световната мрежа, припомниха от делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Президентът на ICANN е поканил Ивайло Калфин в централата на корпорацията във Вашингтон, САЩ, за да обмислят бъдещи съвместни инициативи.

През последната година българският евродепутат поставя активно темата в Европарламента, като според него липсата на съгласувана общностна политика в областта на кибурсигурността ощетява позицията на ЕС в глобален план.

Ивайло Калфин настоява да бъде назначен общ европейски координатор по киберсигурност, който да работи с държавите-членки и да стимулира изграждането на единни европейски стандарти за сигурност в Интернет.

ICANN е организацията, която регулира разпределението на домейните в Интернет. През октомври 2008 г. България стана първата държава, която депозира в ICANN искане да регистрира интернет домейн на кирилица. Това стана година преди организацията, която се занимава с присвояването на интернет имената от .com, .net, .org, .info и т.н., официално да одобри създаването на интернет адреси на азбуки, различни от стандартната латинска.

На 19 май 2010 г. ICANN отказа на страната ни заявеното име .бг заради визуална близост с вече дадени национални кодове. Преди седмица Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията обяви ново онлайн допитване до интернет потребителите за име на български домейн.

ICANN управлява процеса на даване на имената, но държавната подкрепа е условия за придвижване на процеса.

Коментар